Gyakran Ismételt kérdések

Mi szükséges egy masszázsmedence telepítéséhez?
1. A HELY ELŐKÉSZÍTÉSEA HELY ELŐKÉSZÍTÉSE1. BELTÉR/ALAPOZÁS Ha a masszázsmedencét beltérben szeretnénk használni, akkor néhány speciális követelményről előzőleg meg kell győződnünk. A medence körül víz fog felgyülemleni, ezért nagyon fontos, hogy a padlózat ne csússzon, ha nedves. A megfelelő vízelvezetés nagyon fontos, hogy ne gyűljön össze nagyon nagy mennyiségű víz a medence körül. Ha a masszázsmedencének új fürdőszobát építünk, akkor javasolt egy padlóösszefolyó telepítése. A nedvesség természetes emelkedik a medence használatával, a víz beszivároghat a faburkolatokba és rothadást, penészedést vagy egyéb más problémákat idézhet elő, ezért ellenőrizzük a nedvesség okozta hatásokat a nedvességnek kitett fafelületeken, a papírrészeken, stb. a szobában. Ezen hatások csökkentése érdekében javasolt a masszázsmedence területének hatékonyabb szellőztetése.
2. KÜLTÉRBE ÉS TETŐTERASZRA TÖRTÉNŐ TELEPÍTÉSNagyon fontos, hogy tömör alapozást készítsünk a medencékhez. Ahhoz, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a tetőterasz vagy az alapozás megfelelő-e a medencékhez, tudnunk kell a tetőterasz maximális terhelési kapacitását. Konzultáljunk építész szakemberrel vagy statikus mérnökkel. A medence súlyát, befogadó képességét megtalálhatja a specifikációs táblázatban. Ez a négyzetméterenkénti súly nem haladhatja meg a szerkezet kapacitását, különben komoly szerkezeti károsodások keletkezhetnek.Ha kültérben helyezi el a medencét, akkor legalább 10 cm vastag vasbeton alapot javasolunk. Ne felejtsünk el néhány padlóösszefolyót telepíteni a medence körül, hogy heves esőzések esetén a vizet könnyen elvezethessük.
Előkészületek - villamosság:
Bekötési pontok

VÍZKEZELÉS 
1. pH érték mérés: (értéke 7.2 – 7.8 között) ideális érték: 7.4 - magas pH értéknél: pH – kell - alacsony pH értéknél: pH + kell Többségében granulátum formájú, ezért feloldva, vagy vízen szétszórva kell adagolni. Teljes elkeveredés után 10-15 perc múlva újra mérhető a beállított érték. Jó tanács: a masszázsmedence használata után általában felszökik a víz pH értéke. 
 
Ajánlott vegyszer: 
PH MINUS 
PH-érték csökkentő szer (granulátum) 
Felhasználás: 
Magán- és közüzemi fürdők vizének pH érték csökkentésére 
Adagolás: 
A legkedvezőbb pH-érték folyamatos tartásához hetenként legalább 1-2 alkalommal kell ellenőrizni a pH-értéket. Az ellenőrzéshez ajánljuk az általunk forgalmazott POOL-TESTER-t. A víz pH-értékét a PH MINUS beleöntése és az vízben való elkeveredése után is ellenőrizni kell! A vegyszert minden esetben kizárólag oldott állapotban öntsük a medencébe! Az ideális pH-érték uszodavíz tekintetében 7-7,2 pH. A pH-érték 0,1-el való csökkentéséhez 10 m3 uszodavízbe 10 dkg PH MINUS granulátum szükséges. Hatóanyag: Nátrium-hidrogénszulfát 
 
2. Fertőtlenítőszer adagolás: A már beállított pH érték mellett adagoljuk. Ajánlott vegyszer: 
 
Öthatású tabletta 
A 200 g-os uszodavíz-fertőtlenítő tabletta egy lassan oldódó komplett vegyszer, öt hatóanyaga öt hatást fejt ki: fertőtlenít, algát pusztít, pelyhesít, gombát öl és klórt stabilizál. Más algaölő és pelyhesítő szer hozzáadása csak extrém esetekben szükséges. 
Felhasználás: 
A víz pH értékét nem változtatja meg. Ideális koncentráció a medence vízben: 3-8 mg/l O2, mely teszter segítségével ellenőrizhető. 
Adagolás: 
Úszó vegyszeradagolóval. 
A szkimmerbe vagy vegyszer adagolóba tegyünk 2 tablettát 50 m3-enként hetente. Alkalmanként ellenőrizzük a klór szintjét a vízben a teszter segítségével. A klór szintet 0,6-1,2 ppm között kell tartani. Mielőtt a tabletta kezd teljesen feloldódni, tegyünk újabb tablettát a tartóba. Amennyiben a tablettát a szkimmerbe helyezzük el, úgy a vízáram rögtön a szűrőrendszerbe jut és fertőtleníti azt. 
Hatóanyag: triklórisocyanid sav algaölő és pelyhesítő hatóanyaggal 
 
POOL TESTER 
A medencevíz pH-szintjét és a víz klór koncentrációját mérhetjük vele. 
Használati utasítás: 
1. A mérőedényt a medencevízbe merítve a jelig töltjük. 
 
2. A jobboldali vízoszlopba 4-et cseppentünk a vörös tesztfolyadékból. 
 
3. A baloldali vízoszlopba 4-et cseppentünk a sárga tesztfolyadékből. 
 
4. A mérőedényt lefedjük és párszor megrázogatjuk. 
 
5. A baloldali vízoszlop színének a mintához hasonlításával leolvassuk a pH-értéket. 
 
6. A jobboldali vízoszlop színének a mintához hasonlításával leolvassuk a klór koncentrációt. 
 
Akkor megfelelő a kád fertőtlenítésének az egyensúlya, ha a vegyszerszintek legalább 48 órán keresztül nem esnek a meghatározott érték alá. 
A legprecízebb fertőtlenítés mellett is 2-3 hónap után a víz minőségét már nem lehet fenntartani és feltétlenül szükséges a víz lecserélése. Ekkor javasolt a medence nagymértékű, sokkolás szerű fertőtlenítése.
Jakuzzik kezelése KLÓRMENTESEN
• A DEWAN®-18 klórmentes fertőtlenítőszer alkalmazása pezsgőmedencékben
• Karbantartási tippek jakuzzikhoz
• Vegyszer-adagolási megoldások
• Kérdések és válaszok
 
Mi a DEWAN®-18?
• A DEWAN®-18 egy folyékony halmazállapotú KLÓRMENTES FERTŐTLENÍTŐSZER, a DEWAN®-50 pezsgőfürdőkhöz kifejlesztett változata.
• Hatóanyagából adódóan a DEWAN®-18 korszerű és biztonságos fertőtlenítést tesz lehetővé, vize kristálytiszta lesz. A DEWAN®-18-cal átlagos 1500 literes medence esetén egy 5 kg-os kanna egy hónapig elegendő a fürdőzők számától is függően.
• A DEWAN®-18 fertőtlenítő hatását széles pH-érték tartományban kifejti (nem érzékeny a pH-ra), így a pH-érték ellenőrzésére és korrigálására elsősorban akkor van szükség, ha bőre vagy szeme érzékeny a magas pH-értékre.
Mire lesz szükségem a DEWAN®-18 használatához?
• DEWAN®-18 folyékony fertőtlenítőszer (5, 10 kg-os kiszerelésben kapható)
• DEWAN®-50 mérőcsík: a mérőcsík alkalmas a DEWAN®-18 fertőtlenítőszer mérésére (a megfelelő szint esetén a mérőcsíkon a „DEWAN®-50” sor sötétkékre színeződik).
A Dewan®-18 alkalmazása
A DEWAN®-18 pezsgő- illetve kismedencékhez optimalizált koncentrációjú fertőtlenítőszer. Minden olyan fürdőmedencéhez használható, amely vízforgató és szűrő rendszerrel van ellátva.
Adagolási útmutató:
A fertőtlenítőszer koncentrációja a vízben döntően a terhelés (a fürdőzők száma) függvényében változik, egyébként várhatóan stabil marad.
Kezdőmennyiség:
• Adagoljon köbméterenként 400 ml DEWAN®-18-at a vízbe a mérőedény segítségével. Egyszerűen öntse a vízbe a szert, majd indítsa el a keringetést, hogy a fertőtlenítőszer elkeveredjen a teljes vízmennyiségben. (Javasoljuk, hogy a vegyszerrel teli mérőkancsót mindig merítse a víz alá és úgy öntse a szert a vízbe, így elkerülheti a folyadék szétfröccsenését.) A keringetés megkezdése után várjon legalább egy órát, majd DEWAN®-50 mérőcsíkkal
ellenőrizze a fertőtlenítőszer szintjét a vízben – a szer akkor van már elegendő mennyiségben, ha a mérőcsík sötétkék értéket mutat.
Folyamatos adagolás:
• 1 m3 fürdővízhez hetente 400 ml DEWAN®18-at adagoljon! A vegyszert öntse be a medencébe, majd egy pár percre kapcsolja be a keringetést. A rendszer beállásáig (kb. az első héten) naponta ellenőrizze a vegyszer-koncentrációt (DEWAN®-50 mérőcsíkkal vagy DEWAN®-50 teszterrel.) Ha a hét végére a vegyszerszint erőteljesen lecsökken, növelje meg a heti adagot 50 ml-rel. (Átlagos terhelés mellett várható, hogy a beadagolt mennyiség elegendő lesz. 
Arra ügyeljen, hogy soha ne maradjon a medence mérhető vegyszer-koncentráció nélkül, ezért javasoljuk, hogy a fertőtlenítőszer-szintet a későbbiekben is rendszeresen ellenőrizze a DEWAN®-50 mérőcsík segítségével! Nagyobb terhelés, vagy a vízbe kerülő algaspórák a fertőtlenítőszer gyors elhasználódását idézik elő. Amennyiben a DEWAN®-18 szintje az előírt érték alá süllyed, olyan mikroba-túlszaporodás állhat elő, amit már nehéz visszafordítani és jelentős többletvegyszer-igénye van.)
A termék adagolása kétféleképpen történhet:
• Kézi adagolás:
A kannákhoz lefejtő kupak kapható, melyet az eredeti kupak helyére tekerve lehetővé válik a folyadék pontos célba juttatása a mérőedénybe.
Használata:
1. Cserélje ki az eredeti kupakot a DEWAN®-18 lefejtő kupakra!
2. A kannát függőleges helyzetben tartva nyissa ki a kupakot!
3. Az így szabályozott kifolyású vegyszerrel töltse meg a mérőedényt az adagolási útmutató szerint.
• Automatizált adagolás: időzíthető perisztaltikus szivattyúval
A perisztaltikus szivattyút egy idővezérlő-kapcsolóval összekötve megbízható, egyenletes vegyszeradagolást biztosíthat a medencevízben.
Javasolt szivattyú:
Cikk név: PERISZTALTIKUS SZIVATTYÚ 4 l/h TEC 1VV
Cikk szám: AALK0202020008
Mérése
• A DEWAN®-18 mérése DEWAN®-50 mérőcsíkkal történik.
• A mérőcsíkot legalább hetente használjuk, lehetőség szerint minden fürdőzés előtt ellenőrizzük, hogy jelen van-e a megfelelő mennyiségű DEWAN®-18 a medencevízben.
• Az első két hétben gyakrabban, 2-3 naponta végezzünk
mérést. A mérőcsíkon a DEWAN®-50 értékskálán az 50- 200 mg/l -t jelző értékek a megfelelőek.
Mi befolyásolja a vegyszerszintet?
Adagolás és mérés:
• A fertőtlenítőszer koncentrációja a vízben döntően a terhelés (a fürdőzők száma) függvényében változik, egyébként várhatóan stabil marad. Átlagos, kiegyensúlyozott terhelésű medence esetében heti egyszeri vegyszer-beadagolás elegendő lesz. A rendszer beállásáig azonban fokozott ellenőrzést javaslunk, az első két hétben célszerű naponta, kétnaponta ellenőrizni a vegyszer-koncentrációt.
• Arra ügyeljen, hogy a medence soha ne maradjon mérhető vegyszer- koncentráció nélkül! Nagyobb terhelés, vagy a vízbe kerülő algaspórák a fertőtlenítőszer gyors elhasználódását idézik elő. Amennyiben a DEWAN®-18 szintje az előírt érték alá süllyed, olyan mikróba-túlszaporodás állhat elő, amit már nehéz visszafordítani és jelentős többletvegyszer-igénye van.
A DEWAN®-18 előnyei
• Nincs klórszag, a medencevíz és a levegő természetes illatú marad – ezáltal magasabb színvonalú, kellemesebb fürdőzést biztosít Önnek.
• Nem képez egészségre ártalmas vegyületeket.
• A DEWAN®-18-cal fertőtlenített víz nem csípi a szemet, nem irritálja a bőrt.
• A vasat vagy más fémeket tartalmazó vizek esetén is használható, a klórnál tapasztalható elszíneződés a DEWAN®-18-cal kezelt medencék esetében nem jelenik meg!
• Nem hőmérséklet-függő: napsütés és meleg hatására alig bomlik.
• pH-semleges, így könnyebb a pH-értéket beállítani.
• Széles határok között adagolható.
• Tartós hatást biztosít.
• Rendkívül hatásos baktérium, vírus -és gombaölő.
• Védelmet nyújt a klórnak ellenálló baktériumokkal szemben is (használatával elkerülhető a legionella okozta atípusos tüdőgyulladás, valamint elpusztítja a klór-rezisztens Pseudomonas Aeruginosa-t.) Nem okoz allergiás reakciókat (pl. bőrkiütés), nem kell számolni
a klór okozta asztmatikus megbetegedésekkel.
• Nem korrozív.
A pH-beállítása a DEWAN®-18 mellett
A DEWAN®-18 fertőtlenítő hatását széles pH-érték tartományban kifejti (nem érzékeny a pH-ra), így a pH-érték ellenőrzésére és korrigálására elsősorban akkor van szükség, ha a bőre vagy szeme érzékeny a magas pH-értékre. (A medencében magas pH-érték esetén bőrirritáció léphet fel, a túl alacsony pH pedig – ha víz alá bukunk – irritálhatja a szemünket.
Ezért az optimális érték 7.2-7.4 között van, lehetőség szerint tartsuk ebben a tartományban a pH-t!)
A DEWAN®-18 pH-semleges: beadagolása nem változtatja meg a víz pHértékét. (Mivel azonban a víz pH-értéke a szén-dioxid kiválás miatt folyamatosan nő – kb. 9-es értékig – a pH érték csökkentésére használjunk DINAX MÍNUSZ P granulátumot!)
Kapható kiszerelések
5 kg-os kanna (nem visszaváltható, de semlegesítésre ingyenesen átvesszük)
 
 
 

Nyomtatás E-mail